Fruitrassen

Verschillende soorten appels

De Delcorf
De Delcorf, een smakelijke herfstappel, verkrijgbaar van begin augustus tot eind september. Een rood gestreepte vrucht met een frisgele achtergrond. De delcorf is knapperig en heeft zeer sappig zoetzuur vruchtvlees. Prima voor appelmoes en appeltaart te gebruiken.

De Elstar
De Elstar is verkrijgbaar van begin september tot juni. De schil is geelgroen met een gestreepte helderrode blos. De Elstar heeft een regelmatige, normale grootte. Het vruchtvlees is stevig en sappig en de smaak is vol zoetzuur. De Elstar is het lekkerst als handappel of om verse appelsap mee te maken.

De Cox
De Cox's orange pippin is verkrijgbaar van eind september tot begin februari.
De vorm is enigszins platrond en klein van formaat. De kleur van de Cox's orange pippin is bleekgroen. Als de appel rijp is, verandert de kleur naar geel met een oranje-rode blos en strepen. Het vruchtvlees is lekker vast en sappig en de smaak is zoet. De Cox's is het lekkerst als handappel of samen met andere appels in de appelmoes

De Golden Delicious
De Golden Delicious is verkrijgbaar van begin oktober tot eind juli. De schil heeft een goudgele kleur en het formaat is middelgroot. Het vruchtvlees van de Golden Delicious is vast. De smaak is zachtzuur, later wordt dat enigszins zoet. De appel is het lekkerst als handappel, in gebak en in salades.

De Goudreinet
De Goudreinet is verkrijgbaar van eind september tot eind april. De kleur varieert van groengeel tot bronsachtig met vaak een blos. De appel heeft een groot formaat en stevig vruchtvlees. De smaak van de Goudreinet is friszuur. De appel is het lekkerst als sap, in de moes, in gebak en in salades en voor de liefhebber van een zure appel ook als handappel.

De Jonagold
De Jonagold is verkrijgbaar van half oktober tot eind juli. De kleur is geel met een oranje tot helderrode blos. Het formaat is vrij groot. De Jonagold heeft geelwit vruchtvlees en smaakt zoetzuur. De appel is het lekkerst als handappel, door de yoghurt en in de muesli.

De Gala
De Gala is verkrijgbaar van half september tot mei. De appel is donkerrood en is middelgroot. De Gala heeft stevig vruchtvlees en is zoet van smaak. Het is een smakelijke handappel voor mensen die niet van zure appels houden.

De Sterappel
De Sterappel, de naam is ingegeven door de prachtige rode ster die te zien is als een rijpe appel dwars wordt doorgesneden. Ook wordt de naam wel toegeschreven aan de duidelijke aftekende stippels op de donkere schil (lenticellen) die er uit zien als sterretjes aan het firmament. Plukrijp begin september. Je moet ze vroeg plukken, ze vallen snel van de boom. Voor rode kleur ongeveer 10 dagen op stro leggen en regelmatig keren. De sterappel wordt veel voor decoratie gebruikt.

Verschillende soorten peren

De Gieser Wildeman
De Gieser Wildeman is verkrijgbaar van oktober tot eind februari. Deze goede stoofpeer is bruingeel van kleur met veel bronskleur en soms een blos. Het formaat is klein. Het vruchtvlees van de Gieser Wildeman is zacht en iets korrelig. Na het stoven wordt het vruchtvlees van de peer roodbruin van kleur. De smaak is zacht en zoet.

De Sint Remy
De Sint Remy is verkrijgbaar van half september tot april. Deze vrij grote groene stoofpeer is rinzig van smaak. Na het stoven wordt de peer rood van kleur en is erg sappig.

De Conference
De Conférence is verkrijgbaar van half september tot eind juni. Deze goede handpeer is groen tot groengeel van kleur en het formaat is groot en slank, maar soms wel wat onregelmatig. Het vruchtvlees van de Conférence is sappig en smaakt zoet.

De Comice
De Doyenné du Comice is verkrijgbaar van eind september tot half februari. Deze bijzonder fijne handpeer is geelbruin van kleur met soms een zwakke blos en het formaat is groot, breed en onregelmatig. Het vruchtvlees van de Doyenné du Comice is zeer sappig en smaakt uitstekend. Smeltend en friszoet.

Triomphe de Vienne
De Triomphe de Vienne is geel roestig van kleur en heeft heel sappig zoet aromatisch vruchtvlees. Deze peer is verkrijgbaar van half augustus tot eind september.